Dr. Varga Zsolt - drvargazsolt.hu - info@drvargazsolt.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal Szülészet

Szülészet

1. Szülészeti konzultáció

A várandósságra való felkészülés és a várandós gondozás során rendkívül fontosnak tartom a pácienseim részletes felvilágosítását. Örülök annak, ha már a megbeszélés elején felteszik azokat a kérdéseket, melyek nyugtalanítják Önöket a várandóssággal kapcsolatban. A mentális felkészültség segíti a kismamákat abban, hogy a várandósságot és a szülést örömként, természetes állapotként éljék meg.
A felmerülő kérdéseket célszerű már otthon előzetesen akár írásban összegyűjteni, hiszen a vizsgálattal járó izgalom miatt esetleg megfeledkezhetnek valamiről. Természetesen  nemcsak tatabányai és tatai rendelőmben, hanem email-en, vagy telefonon keresztül napközben, rendelési időn kívül is elérhető vagyok.
Vizsgálat után részletesen megbeszélem Önökkel a vizsgálati leletet, az esetlegesen talált eltéréseket, azok súlyosságát. A várandósság alatt a legfontosabb a kismama és a magzat méhen belüli állapotának ellenőrzése. Nem megnyugtató leletek esetén kiegészítő vizsgálatokat végzek, ezek alapján, Önökkel közösen döntünk a további tennivalókról.

2. Várandósság előtti tanácsadás, kivizsgálás

A megszülető magzat egészsége jelentős mértékben függ attól, hogy milyen volt a szülők egészségi állapota a fogamzás pillanatában. Használják ki a lehetőséget, biztosítsák gyermeküknek az új élet kezdéséhez a lehető legjobb esélyt! A terhességre való felkészülést célszerű a tervezett fogamzás előtt legalább három hónappal elkezdeni. A Tatabányán és Tatán elérhető tanácsadásom ebben nyújt segítséget.
A tervezett gyermekvállalás előtt mindenképpen célszerű egy nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés elvégzése. Fontosnak tartom a nőgyógyászati betegségek (pl. gyulladások) valamint meglévő társult betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) kizárását, kezelését a tervezett várandósság előtt. A párokkal történő előzetes személyes konzultáció a lehetőséget biztosít a családban előfordult fejlődési rendellenességek felderítésére, a szükséges diagnosztikus vizsgálatok megtervezésére.

3. Várandós gondozás (terhes tanácsadás)

Magánpraxisom mindennapjaiban meghatározó szerepet tölt be az áldott állapotban lévő kismamák és magzatuk gondozása. A várandósgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatás, amely
 1. a védőnő,
 2. a háziorvos,
 3. a szülész-nőgyógyász szakorvos,
 4. a várandós választása esetén a szülésznő, valamint
 5. a várandós
együttműködésén alapul.

Normál lefolyású terhesség gondozási terve

Egy normál lefolyású terhesség gondozási terve a lenti táblázatban látható az emberi erőforrások minisztere 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelete a várandósgondozásról alapján:

Javasolt kiegészítő vizsgálatok
A hivatalos állami szakmai minimum gondozási tervet a kismamákkal egyeztetve a következő vizsgálatokkal egészítem ki.
 • 4-6. hét I.Utrahang: Petezsák, szíkhólyag, embryo, életjel, iker, vérömleny, petefészek cysták
 • 8. hét II.Ultrahang: Embryo növekedés, előszűrés
 • 11-13hét 6 nap: Kombinált Down teszt (III.ultrahang+ vérvétel)-genetikai szűrés
 • 18.hét:IV.UH Quartett teszt,Prenateszt,genetikai szűrés
 • 28.hét: V.UH:Magzati növekedés, Doppler: Magzati keringés. 4D ultrahang
 • 32.hét: VI.UH: Magzati növekedés, Doppler: Magzati keringés,szülésznő választás,őssejt gyűjtés igényének megbeszélése,szülőszoba-osztály látogatás
 • 36.hét- Hetente magzati szívhang ellenőrzés: NST,- Fetaphon, szüléssel kapcsolatos konzultáció
 • 38.hét:VII.Ultrahang: Magzati súlybecslés, fekvés, Doppler: Magzati keringés(hetente), szüléssel kapcsolatos konzultáció
 • 41.terhességi hét:osztályos felvétel.
Az orvosi vizsgálatot mindig védőnői tanácsadás(vérnyomás,vizelet,testsúly kontroll) előzi meg.
A különböző anyai és magzati veszélyeztetettségi tényezők a vázolt gondozási tervet módosíthatják.

4. genetikai szűrések


5. szülészeti ultrahang diagnosztika

 • 4-6. hét: korai terhesség kimutatása: petezsák, szíkhólyag, embryo, életjel, iker, vérömleny, petefészek cysták
 • 8. hét: embryo növekedés, előszűrés
 • 11-14. terhességi hét: I. trimeszteri ultrahang szűrés (Kombinált teszt ajánlott) ülőmagasság (CRL), nyaki redő mérés, orrcsont meglétének ellenőrzése, ductus venosus áramlás mérés, pontos terhességi kor meghatározás
 • 18-20. terhességi hét: II. trimeszteri ultrahang szűrés (Quartett teszt, Prenateszt lehetősége). Ezt a vizsgálatot a tatabányai és tatai magánrendelésen nem végzem.
 • 28. hét: magzati növekedés, Doppler: magzati keringés. 4D ultrahang
 • 32. hét: magzati növekedés, Doppler: magzati keringés vizsgálata
 • 38. hét: magzati súlybecslés, fekvés, Doppler: magzati keringés vizsgálata (hetente)

Fotónyomtatás és DVD-re írás lehetősége. Hozzátartozó jelenléte a vizsgálatoknál támogatott


6. 3D/4D ultrahang diagnosztika

Pácienseim legmagasabb szintű ellátása érdekében tatabányai rendelőmben lehetőség van a legkorszerűbb 3 illetve 4 dimenziós ultrahang vizsgálat elvégzésére!

A háromdimenziós gép sorozatfelvételeket készít a magzatról, s ezekből alkot a készülékben található számítógép térbeli képet. A negyedik dimenzió az idő: az ultrahang gép képes arra, hogy mozgásban jelenítse meg a háromdimenziós képet.

A 4D ultrahang vizsgálat segíthet pontosítani, biztonságosabbá tenni a magzati kóros elváltozások felismerését. Hangsúlyozni szeretném , hogy a 4D vizsgálat előtt mindig elvégezzük a hagyományos, kétdimenziós ultrahang-vizsgálatot is.

A kismama, illetve a család kérésére végzett 4D ultrahang vizsgálat során valósághű, mozgó térbeli képet nyerünk a magzat egyes testrészeiről (arc, végtagok, nemi szervek), mozgásáról (ásítás, nyújtózkodás, egyéb testmozgások).

A 4D ultrahang vizsgálat ára 1db kiválasztott színes fotót és 1db DVD-t (a vizsgálat felvétele) tartalmaz

A kérésre végzett 4D ultrahang vizsgálat nem helyettesíti a kötelező UH szűrővizsgálatokat!!!

8. magzati szívhang-fejástevékenység ellenőrzés (NST-Fetaphon)

Fetaphon: A Fetaphon egy CTG (cardiotocograph, NST) nevű orvosi műszer, mely GSM (mobil) hálózatot és az internetet használ ahhoz, hogy

 • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
 • az anyai méh izomzatának aktivitását,
 • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,

ezeket az idő függvényében grafikusan rögzíti azért, hogy lehetővé tegye a magzati veszélyállapotok korai felismerését. Segítségével a várandós anyák káros mellékhatások nélkül, otthonukban bármikor elvégezhetik magukon a CTG-vizsgálatot, szülésznőjük vagy nőgyógyászuk távollétében. Lehetővé teszi a várandós kismama és szülész orvosa számára a magzati szívhang informatív és megbízható megfigyelését, különös tekintettel a terhesség utolsó két hónapjára. A vizsgálat segítségével tehát lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról, a méhizomzat tevékenységéről (fájások-összehúzódások), lehetőséget biztosít az oxigén hiányos állapotok felismerésére a szülész orvos számára, aki egy internetes felületen kiértékeli a mérést és visszajelzést küld a kismama által használt készülékre, megnyugtatva a kismamát normál lelet esetén vagy kóros esetén azonnali kórházi felvételt javasolva.

Bővebb információ: http://www.ctgotthon.hu/#/fetaphon

Telefon: +36-20 9-829-779
Honlaptérkép|Felhasználó: vendég|Ideart