Dr. Varga Zsolt - drvargazsolt.hu - info@drvargazsolt.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal Tini ambulancia, gyermeknőgyógyászat

Tini ambulancia, gyermeknőgyógyászat

A kislányok nőgyógyászati problémáira szakosodott határterületi tudományág (nőgyógyászat- gyermekgyógyászat), melynek műveléséhez speciális felkészültség szükséges.

1996-ban szakvizsgáztam gyermeknőgyógyászatból, azóta foglalkozom a 0-18 éves lányok panaszaival, betegségeik kezelésével, megelőzésével.

Újszülött és csecsemő korban leggyakrabban gyulladásos nemiszervi betegségek, autoimmun kórképek (lichen sclerosis et atrophicus) és szerencsére ritkábban különböző fejlődési rendellenességek miatt hozzák az anyukák lányukat nőgyógyászhoz. Az anyai hormonhatásokkal függ össze a csecsemőkori emlő duzzanat, a szűzhártya különböző fejlődési változatai borzolhatják az anyukák nyugalmát. Az egyik leggyakoribb kórkép lányoknál a kisajkak összetapadása (synechia vulvae) néhány hónapos korban fordulhat elő először, leggyakoribb kisgyermekkorban, de akár egészen a kamaszkorig találkozhatunk vele. Kialakulásában részben az alacsony ösztrogénszint (újszülöttekben az anyai ösztrogén még jelen van, serdülőknél pedig már van saját hormontermelés), részben a nem megfelelő higiéné játszik szerepet: egy enyhe gyulladás miatt a hormonálisan éretlen kisajkak összetapadhatnak.A kisajkak mögött ilyenkor a vizelet összegyűlhet, ami számos baj forrása lehet. Leggyakrabban húgyúti fertőzések alakulhatnak ki, fájdalmas vizelés, vizeletcsepegés, ill. amennyiben a hüvelybe is bejut a vizelet.

Gyermekkorban szintén a gyulladásos kórképek dominálnak, de nem ritkák a játék közben szerzett traumás nemiszervi sérülések, idegentest hüvelybe kerülése (toklász,apró golyók). A nemiszervi fertőzések általában felsőlégúti, húgyúti és bélrendszeri fertőzésekkel társulnak. Nagyon fontos az időben felállított kórisme és célzottan indított kezelés, mely a gyermekgyógyász kollégák aktív közreműködését is igénylik.

Javaslom,hogy a szülők felkészülve (pelenka, lepedő, játék) hozzák kislányukat a nőgyógyászati rendelőmbe, ahol mindent biztosítok (tenyésztés, ultrahangos vizsgálat) gyermekük korszerű, barátságos ellátása érdekében.

Serdülőkorban robbanásszerű változások zajlanak le a lányok hormonális, testi és lelki fejlődésében. Nagyon fontos, hogy ezek ne érjék váratlanul a lányokat és szüleiket. Rendelésemen akár konzultáció formájában, vagy panaszok esetén személyre szabott diagnosztikával segítek elkülöníteni a kóros és normális változásokat.

Nőgyógyászati magánrendelői munkám fontos részét képezi a megelőzés, mely serdülőkorban különösen nagy jelentősséggel bír. Tini ambulanciámon az ebben az életkorban gyakori nemiszervi gyulladások, vérzészavarok diagnosztizálása és kezelése, a fogamzásgátlási tanácsadás barátságos, stresszmentes környezetben történik.


Első nőgyógyászati vizsglálat


Kedves Tini Lány!

Biztosan aggódva gondolsz életed első nőgyógyászati vizsgálatára. Biztosíthatlak, hogy a vizsgálatot a legkíméletesebb módon, megfelelő óvatossággal, türelemmel végzem. Szűz lányok esetében panaszoktól függően akár egy hasi ultrahang vizsgálat is elegendő lehet. Az időben elvégzett vizsgálattal és kezeléssel későbbi súlyos problémákat előzhetünk meg.

Mindenképpen szükséged van nőgyógyászati vizsgálatra, ha már volt szexuális kapcsolatod, vagy bármilyen nemi szervet érintő panaszod van. Az ellenőrző vizsgálatot panaszmentes esetben évente javaslom megismételni.

A vizsgálat beszélgetéssel kezdődik, ahol elmondhatod panaszaidat. Kérdéseket teszek majd fel Neked: tudni szeretném az utolsó menzeszed időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket. Kérlek mond el panaszaidat: jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről szeretnék érdeklődni! Kérlek vezess menzesznaptárt és hozd magaddal a vizsgálatra! Nagyon fontos tisztázni, hogy van-e szexuális kapcsolatod, a családodban milyen nagyobb betegségek fordultak elő (pl. mélyvénás trombózis, rosszindulatú nőgyógyászati daganat, cukorbetegség)?

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. Egy paraván mögött deréktól lefelé kell majd levetkőznöd. Az alsóneműt és ha nadrágot viselsz, azt le kell venned, szoknyád maradhat rajtad, válassz ennek megfelelően öltözéket. Miután felfeküdtél a nőgyógyászati vizsgálóasztalra, melyben segítek, megtekintem a külső nemi szerveket, majd amennyiben már nem vagy szűz, egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével megvizsgálom a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése lehet kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érzel majd. Az eszköz alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használok, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Lehetőség nyílik kenet vételére, illetve a rákszűrés elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet veszek a méhszáj külső és belső felszínéről, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a hüvelybe vezetett ujjam segítségével áttapintom a kismedencét, tájékozódom a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük majd. Ha nem volt még szexuális kapcsolatod, a vizsgálatot ennek megfelelően módosítom, sérüléstől nem kell tartanod. Amennyiben semmilyen kóros eltérést nem találok, úgy a vizsgálat az emlők megtekintésével lezárul, ha szükségesnek látszik, vagy panaszaid indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.

A vizsgálatot követően kiértékelem azt, részletesen tájékoztatlak az esetleges kóros eltérésekről, azok kezelési lehetőségeiről,esetleges további vizsgálatok szükségességéről.Természetesen a normál vizsgálati leletet még nagyobb örömmel közlöm és javaslatot teszek egészséged megörzésének lehetőségeire.

Várlak nőgyógyászati magánrendelésemen! Fordulj hozzám bizalommal!
Üdvözlettel: Dr.Varga Zsolt főorvosTelefon: +36-20 9-829-779
Honlaptérkép|Felhasználó: vendég|Ideart